Fekete ribizlibor
Hozzávalók:
2 kg fekete ribizli
1/2 kg piros ribizli
3+2 l víz
1,5+1,5 kg cukor
Elkészítése: A gyümölcsöket alaposan megmosunk, és összezúzzuk. Ráöntjük a 3 l vizet, belekeverünk 1,5 kg cukrot, és letakarva 4-5 napig állni hagyjuk. (A lényeg, hogy már pezsegjen.) Leszűrjük, kipréseljük, a sűrűjét 2 liter vízzel elkeverjük, addig várunk, míg ez is megpezsdül, majd kipréseljük, a többihez adjuk. Hozzákeverjük a maradék cukrot, nagy üvegbe öntjük, kotyogóval ledugaszoljuk, és az edényt langyos helyre állítjuk. Két-három hét múlva (vagy ha a forrás tovább tart akkor) tiszta demizsonba átfejtjük. Legvégül cirka 2 hónap múlva, amikor teljesen letisztult a borunk, óvatosan lefejtjük és palackozzuk.
Nem sokban tér el a pirostól, de ennyi is döntő. Ez testesebb, aromásabb. Kevesen kóstolják meg, de aki megtette, inkább már ezt inná. Vigyázni kell vele, mert ha valamire rácsöppent, cseszhetjük, mert rendkívül erős festőképességű a leve. A másik ok amiért vigyázni kell vele, mert becsapós. Az ember azt hinné, nem erősebb a szörpöknél, aztán jön a meglepi.