Paradicsomültetés, termesztés, palántázásHobby-tér Hagyományos zöldségfélék termesztése Paradicsomültetés, termesztés, palántázás
Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás
Fagyosszentek előtt ezért felcsirkézem a töveket (feltöltöm földdel), hátha... aztán visszaterítem. Sohasem érzem feleslegesnek. Eddig egyszer volt komolyabb riadalmam, mert a kiültetett két szememfénye lugasfajta (koktélcserersznye és sárga körtealakú) összes levelét eldobta, és elkezdett sárgulni. Tő fölött visszacsíptem. Egy hét múlva vittem a tartalék cserepeseket, hogy a helyükbe ültessem. Addigra 20-30 centis volt az új hajtás. Mire a poharas megszokta a helyét, ezek kétszer akkorák voltak. A másik tévhit, hogy nem szabad elnyurgult, világos palántát venni. A paradicsom kiskerti ültetése művészet. Nem a színe számít, hanem a palánta hossza. Azaz az sem, hanem az ízek (nóduszok) száma ÉS a hossza. Miért is? Mert csak egy pár levelet kell kinn hagyni. a többit el kell fektetni, úgy beültetni. A paradicsomot nem ültetőgödörbe kell rakni, hanem ültető árokba! Igazi kertész nem is magról palántál, hanem a bevált tőről szeptember végén, a fagyok előtt letör pár hajtást, azt gyökerezteti le egy-egy pohárban, és hűvös, félig megvilágított helyiségbe teszi. (Ha F1 volt a tő, ez az egyetlen módszer, amivel megőrízhető, a következő évre is átvihető az összes jó tulajdonsága!) Ha tavaszra (ültetés idejére) 1,5-2 m-es (elnyurgult :D) palántának valót eredményez a munkája, akkor boldog. Április közepén ás neki egy 15-20 centi mély árkot, a felesleges leveleket kézzel letörgeli (vagyis nem levágja, mert a törés helyén alvórügyek aktiválódnak, azokból lesz a gyökér!), és az árokba fekteti. Porhanyós földdel félig befedi, beiszapolja jól beérett csalánázalékos vízzel (ha van, csalántea is mehet bele) ráteríti a többi földet is, megtapossa kissé, és belocsolja. Minden nódusznál elkezdenek a gyökerek kifejlődni, így sokszor 10-20 bokornyi paradicsomnak megfelelő gyökérzet látja el vízzel, tápanyaggal egyetlen bokrodat! Azt hiszem, nem kell matematikusnak lenni, hogy bárki megértse, miért éri meg a tövenkénti 5 perces többletidő, mint befektetés. Ha nincs a beiszapoláshoz a közelben megfelelő vízmennyiség, csalni is lehet, ahogy én is tettem, amikor még nem volt vizem. Egy vödörbe földet teszek, arra a vizet. Ekkorra már van sóska. lecsípem a levélnyeleket, megzúzom, zsupsz az is bele, Zsurló is megy bele (ezt a mi vidékünkön nekem herbáriumban kell beszerezni, mert nem terem meg hál istennek :D) kap némi cslánt is, és a palántáim gyökerét ebbe mártogatom beültetés előtt. (Hagyom egy kicsit, hogy meg is szívja magát! Nincs jobb organikus módszer a palántadőlés ellen!) Ezzel a csalással kicsit nagyobb a palántapusztulás, mint a tényleges beiszapolással, de alig. És akinek semmi módja nagyobb mennyiségű vízhez jutni, ezzel az apró trükköcskével 90%-os palántamegmaradást érhet el. (A fáimat is így ültetem. Még egy se pusztult ki.) És nem csak paradicsomnál, minden palátánál alkalmaztam az első időkben! Ma se vagyok rest, mindkettőt alkalmazom. A maradék masszával a fáim sebeit kezeltem, a nagyobb levágott ágak sebére pakolásként is ezt használtam. (Egy gyümölcsfatrükk még, bár nem ide való. Ha van istállótrágya, a maradékba keverek azt is egy lapáttal egy 16 l-es vödörhöz, ebbe több föld kell. Ezzel kenőcsként, félcenti vastagon beburkolom a fáim törzsét. Hihetetlenül képesek regenerálódni, és a gyümölcsük is egészségesebb lesz.) Soha nem kell többé locsolni, ha mindig van zöldmulcs alá terítve, 3 tő lugasparadicsom locsolás nélkül is ellátja gyümölcsével egy 6 tagú család szükségleteit, még a szomszédoknak is jut belőle. 3 szőlőparadicsom-tő 20 m lugast képes befutni ezzel a módszerrel, és kimondani is sok, mennyi termést képes hozni. A komposztot, az alkalmankénti csalántrágyát (ázalékot) meghálálja, de az állati, emberi trágyát, műtrágyákat, rovarirtókat, egyebeket nem. Ha locsolod, minimum kéthetes ázalékból kevert, 1:20 arányú vízzel tedd, töményebbel ne, és azt is a zöldmulcsra öntsd, ne a letakarított, csupasz földre! Az ázalékban ürmön, petrezselymen, pasztinákon, lestyánon kívül szinte bármi lehet. Turbolya, csalán, zsálya, levendula, gyermekláncfű, káposztalevél, ami van éppen. A kifőzött teafüveket, gyógynövényeket és a kávézaccot a paradicsom is szereti. A természetes módon termelt paradicsom íze, illata megfizethetetlen kincs. Ha magról ülteted, az ajánlottól hamarabb kezdd el 3-4 héttel, azaz már januárban. 8 órára áztasd be langyos vízbe, vagy vatta, konyhapapír közt, és a szokásostól eltérően kettesével egy cserépbe, ne tűzdelőtálcába. A növények megsínylik az átültetést. Ha elérte a 10-15 centit, a palántát földestől egy PET-palack aljára tedd, szórj rá kb 5 cm-nyi földet, locsold be. A palack talpán csinálj meleg szöggel 3 lyukat a gyökérrothadás megelőzése érdekében. Ha a növény megint nőtt, egy nódusznál a levelet letörni, újra földet rá, és újra, meg újra, meglátod, mire a többiek tüzdeltje magához tér, Neked már (gyökérrel együtt) 40-50 centis, életerős, helybeszokott szép palántáid lesznek! Ha már virágzik kiültetéskor, a virágokat csípd le. (Ha sajnálod, legalább a felét!) De ne sajnáld, mert így az erejét a begyökeresedésre, a fejlődésre fogja fordítani, nem a termés kiérlelésére, amitől egy ilyen palánta akár el is pusztulhat. Ha korán akarsz paradicsomot, és később sokat, negyedén hagyd meg a virágot, a többiről csípd le. Később szembetűnő lesz a külömbség a két bokor közt. A földkeverék a következőképp nézzen ki, amibe ültetni kell: 1/8-ad tőzeg, (vagy 1/4 komposzt) hogy szellős legyen, 1/3-ad homok a kovasav miatt, a többi rostált virágföld és kerti föld keveréke. Arra ügyelj, hogy ha kidugta a fejét, a levelek ne érintkezzenek se csepegő, se direkt vízzel, mert berothadhat! A földjét locsold be gazdagon, tedd rá a magokat, takard be szitált föld-homok 6:1 arányú keverékével 5-8 mm vastagon, és ülj le, várj. (Néha aludj is.) Ha szükségét érzed, alulról adj neki vizet, ne felülről! A lényeg, a földje talpmeleg legyen, nyirkos, de ne vizes. Laza, de nem szellős. Ettem már paradicsomot szerte a világban, Európától Ázsiáig de a természetes módon termesztett magyar paradicsom zamatát, illatát sehol nem tudják utánozni. Igaz újabban már itthon se. Az áruházláncok könyörtelen elvárásaiban két dolog nem szerepel, és az nem más, mint az íz, és az egészségesség. Ha nem önmagában akarod termeszteni, hanem a természetes növényvédelem szabályai szerint, hagymát, fokhagymát, büdöskét, körömvirágot, sarkantyúkát társíts hozzá. A fehér legyek ellen nikandrát ültetek. (Ez is megrendelhető alább a kisöregnél.) Egy 20 m-es kordonhoz 6-7 tő elég belőle, a többi megy a paprikáimhoz, és a krumlihoz. Mihelyst ez a növény elkezdi hozni apró kis kékes-fehér virágait, a legyek eltűnnek. Díszítőértéke is nagy, kis lilás lampionjait szárazkötészetben is fel lehet használni. Mivel ne társítsd? Káposzta, karalábé, fekete dió, kukorica, édeskömény, borsó, kapor, burgonya, cékla, kelkáposzta, rozmaring Soha ne vesd a komposztra a kihúzott paradicsom szárát, levelét. A paradicsom termésén kívül mindene mérgező! Szárítsd ki, és égesd el. A hamujával a rózsákat tápláld, hihetetlenül szép, telt színük lesz tőle, vagy a gyümölcsfáid, bogyósaid alá terítsd virágzás előtt, lehetőleg még a hófoltokra. Nem ajánlok név szerint. Nekem a lugason 3 féle van, 1 tő piros szőlőlugas, 1 tő sárga szőlőlugas, és 1 tő nagyszemű lugas. Bokrosból van 2 tő húsos, és 4 tő léparadicsom. Ebből, és a piros lugasokból évi 30-50 liternyi paradicsomlevem és pürém van, a zöldek pedig lekvárnak, és savanyúságnak mennek. A - nem elhanyagolható mennyiségű - maradék a szomszédok, barátok, rokonok asztalán, polcán köt ki. Ha igazi paradicsom-különlegességre vágysz, azt ne a boltokban keresd. Én évek óta innen szerzek be minden egzotikus szaporítóanyagot: kattints ide! Paradicsomtermesztés
A paradicsomtermesztés kellemes elfoglaltság, a kemény munka valódi gyümölcse pedig nem más, minthogy megkóstolhatja saját termesztésű, zamatos paradicsomait. A lehető legjobb eredmény elérése érdekében számos nagyszerű praktikát alkalmazhat.
|